Donna Berglund:

"Målet är att bli bäst"

Donna växte upp i Dalarna, närmare bestämt i Långshyttan strax utanför Hedemora. Både brorsan Eddie och hennes pappa höll på med tyngd- och styrkelyftning men som liten var den träningsformen ingenting som intresserade henne.

– Jag var ganska emot det då eftersom de var iväg och tävlade så mycket, säger Donna när vi träffas i ASK:s lokal i Munktellarenan.

Men under 2013 skulle hon dock ändra uppfattning helt. Då kom hon som av en händelse i kontakt med ett gäng som tränade just tyngd- och styrkelyftning.

– Det verkade spännande och jag ville testa på.

I samma veva fick hon en skoluppgift där varje elev skulle föra en träningsdagbok.

– Det var där någonstans jag fastnade helt. Det var kul att följa sina framsteg. Sedan gillar jag att köra med vikter, då kan man tydligt se sin utveckling hela tiden, säger Donna.

Under gymnasiet i Falun träffade hon sin pojkvän Marcus som även han höll på med lyft. Efter studenten fick han jobb i Eskilstuna och 2017 valde paret att gemensamt flytta till staden.

– Det är en väldigt trevlig stad och vi trivs bra. Den är lagom stor och det är nära till både Dalarna och Stockholm.

Donna pendlar till den svenska huvudstaden där hon pluggar till specialidrottslärare med inriktning på tyngd- och styrkelyftning och när hon tävlar har hon dubbelt klubbmedlemskap.

– I styrkelyft (knäböj, bänk och marklyft) representerar jag ASK och i tyngdlyftning (ryck och stöt) är det min gamla klubb Bifrost från Falun som gäller.

20-åringen har under kort tid etablerat sig bland sverigeeliten, då framför allt i styrkelyft. Sedan hon gjorde sin första tävling 2014 har hon bland annat hunnit med ett flertal SM-medaljer och ett JVM-guld. Karriärens hittills högsta topp nådde hon under senior-EM i Frankrike i september.

– Jag tog guld i bänkpress på 110 kilo, vilket också innebar nytt juniorvärldsrekord i min viktklass -57. Det var min första internationella seniortävling så det var riktigt kul att få vinna på den nivån. Det var en väldigt jämn final. Hade jag inte klarat sista lyftet hade jag blivit fyra, säger Donna.

Noterbart är att sambon Marcus i samma tävling slutade fyra i sin viktklass då han lyfte 210 kilo.

Du har nått stora framgångar på kort tid. Vad beror det på?

– Jag försöker vara noga med allting. Inte bara på gymmet utan också under timmarna utanför. Hur man äter, sover och behandlar sin kropp är otroligt viktigt. Jag tror inte riktigt att talang är så avgörande utan det handlar om vilja att träna och bli bäst.

Nyligen blev Donna uttagen till den landslagstrupp som åker till Litauen och EM i styrkelyft i slutet av november men det stora målet för 20-åringen är VM i styrkelyft i Helsingborg 2019.

– Bänkpress i all ära men det hade varit fantastiskt att få vinna i styrkelyft (då de tre grenarna räknas samman). Det är det som är målet, att bli bäst.

källa: Ekuriren.se 22 oktober 2018
Se artikeln här

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK